Αύξηση των τιμών ζωοτροφών πλήττει τους κτηνοτρόφους

Αύξηση των τιμών ζωοτροφών πλήττει τους κτηνοτρόφους

Αρ. Πρωτ. 4520/05.10.2010

Προς Υπουργό

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Συνεχή πλήγματα δέχεται ο κλάδος των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια. Το οικονομικό κόστος διατήρησης των κτηνοτροφικών μονάδων έχει εκτιναχθεί στα ύψη μετά και τις αυξήσεις της τάξης του 30%, που σημειώθηκαν στις τιμές των ζωοτροφών μέσα στον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Θεσσαλονίκης αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην ακρίβεια που πλήττει τις μονάδες τους με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.

Χαρακτηριστικό της δυσχερής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται είναι το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ενός λίτρου γάλακτος ξεπερνά την τιμή πώλησής του από τους κτηνοτρόφους στους παραγωγούς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηριχθεί ουσιαστικά ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ένας σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της υπαίθρου;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εξισορροπηθεί η διαφορά των τιμών παραγωγής και πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων;

Απάντηση Υπουργείου